Sfaturi utile

De la clasic la neoclasic

living-3In zilele noastre intalnim adesea sintagmele de design interior clasic sau design interior neoclasic. Insa ce inseamna aceste stiluri si care sunt caracteristicile fiecaruia? Vom incerca sa raspundem la aceste intrebari pe parcursul acestui articol.

Designul interior clasic este inspirat din stilurile Antice romane si grecesti. Acest tip de design se bazeaza pe ordine, echilibru si armonie si are ca idee principala crearea unei senzatii de perfecta simetrie in incapere, de la corpurile de iluminat pana la tablouri si elemente decorative. Asta inseamna ca daca ar fi sa impartim camera in doua, o jumatate se va oglindi perfect in cealalta.

In incaperile decorate in stil clasic deseori intalnim un element central, menit sa atraga atentia. Fie ca e vorba de o masa impunatoare sau de un semineu grandios, toate celelalte piese de mobilier se vor amplasa in asa fel incat acea piesa sa fie in centrul atentiei.

In ceea ce priveste culorile, de cele mai multe ori sunt inspirate din natura. Tonuri de albastru, maro, verde, galben sau teracota sunt deseori intalnite in spatiile decorate in stil clasic. In plus, albul sau negrul se pot folosi pentru a sublinia anumite aspecte ale incaperii prin elemente decorative. Obiecte precum coloane, busturi romane sau vaze mari sunt de asemenea des intalnite in acest stil.

Neoclasicismul este o renastere a stilului clasic si spiritului antichitatii clasice, insa improspatat de rafinamentul secolului al XVIII-lea. Stiulul neoclasic este un stil european de la inceputul secolului al XVIII-lea inspirat din designul clasic din dorinta de contrabalansa opulenta stilului Baroc sau Roccoco, pastrand in acelasi timp eleganta acestor stiluri.

Mobilierul are forme geometrice cu o multime de linii curbe si arcuite. Eleganta acestui stil reiese din canapelele si scaunele atent finisate care dau senzatia de a fi proiectate pentru o curte regala. In incaperile decorate conform acestui stil camerele sunt de regula ovale si putem intalni ferestre circulare, medalioane de tavan sau cornise care ne fac sa patrundem in spiritul curtii regale din epoca lui Louis XVI.

Daca doriti sa va decorati casa in stil neoclasic culorile pe care trebuie sa le alegeti sunt unele pale care sa inspire calm. Tonuri moderate de crem, bej, albastru deschis sau roz pal sunt cateva exemple.
In ceea ce priveste pardoseala, se recomanda pinul, piatra naturala sau marmura care ofera stil si eleganta.

Peretii pot fi imbracati in tapet cu motive geometrice sau florale discrete. Tapiteriile din matase sau damask sunt alegerea ideala.
Obiectele decorative aurii, sticla, sau metal accentueaza influenta ramasa din Antichitate. Acestea pot fi vaze, urne, candelabre, lampi, abajururi cu motive geometrice sau florale care ne duc cu gandul la Mitologie. Stilul neoclasic improspateaza stilul clasic prin eleganta, rafinamentul si delicatetea secolului in care a luat nastere.
In definitv, orice stil ati alege din cele prezentate mai sus, veti face cu siguranta alegerea perfecta daca doriti sa instaurati in casa dvs. eleganta si rafinamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *